مریم نواب‌زاده، در گفت‌وگویی گفت: عادت غذایی ایرانیان نیز همانند دیگر ابعاد زندگی آنها، ترکیبی از سنت و مدرنیسم است، این رفتار غذایی که نه از مواهب سنت برخوردار است و نه از منافع غذاهای مدرن‌- البته معایب و آفت‌های هر دو را هم دارد-‌ باعث شده بیماری‌های قلبی و عروقی و گوارشی و بدن‌های چاق ارمغان این وضعیت برای ایرانیان باشد.

زرشک پلو با مرغ و باقلا پلو با ماهی

نواب‌زاده گفت: هر دوی این غذاها، بسیار سرد هستند و به مرور زمان در صورت مصرف زیاد، غلظت خون ایجاد کرده و مقدار زیادی اخلاط نابجا و مضر بلغم و سودا در بدن تولید می‌کنند. ماهی، مرغ، برنج، زرشک، باقلا، روغن نباتی همگی سرد و بلغم‌زا هستند. حال اگر همراه این غذاها، سالاد، ماست یا ترشیجات هم مصرف گردد، مشکل چند برابر خواهد شد. در صورت مصرف چنین غذاهایی، حتما بایستی ادویه‌ها و مواد غذایی گرم مثل فلفل سیاه، زنجبیل، آویشن، سیاه دانه، عسل، کنجد و خرما مصرف کنید.

خوردن ماست و دوغ همراه با غذاهای گوشتی

وی افزود: مصرف همزمان ماست و غذاهای گوشتی، یکی از ممنوعات طب سنتی به حساب می‌آید. طبق گفته حکما، مصرف همزمان ماست با غذاهای گوشتی علاوه بر اینکه تولید بلغم می‌کند، موجب فساد گوشت در معده و در برخی موارد بروز لک و پیس می‌شود.

حذف سبزی از سفره و جایگزینی سالاد

نواب ادامه داد: طبع اغلب سبزی‌ها گرم است و به هضم غذا بسیار کمک می‌کنند. سبزی‌ها سرشار از مواد معدنی و ویتامین هستند، همچنین به علت دارا بودن فیبر، مانع یبوست می‌شود، اما سالاد بر خلاف سبزی، طبع سردی دارد و هضم غذا را (برخلاف تصور مردم) مختل می‌کند.

خوردن زیاد عدسی

این پزشک و محقق طب اسلامی – ایرانی با بیان اینکه عدس غذایی سودا‌زاست و مصرف زیاد آن موجب بروز و افزایش غلظت خون می‌شود، اظهار کرد: متاسفانه امروزه شاهد آن هستیم که به علت تبلیغات زیاد در رابطه با خون‌ساز بودن عدس، مردم سایر حبوبات را کنار گذاشته و عدس را بیش از سایر حبوبات مصرف می‌کنند.

مصرف پنیر به تنهایی و در وعده صبحانه

نواب زاده ادامه داد: مصرف پنیر به تنهایی بسیار مضر بوده و بلغم‌زاست. خوردن پنیر به تنهایی و در وعده صبحانه، فرد را دچار رخوت، سستی و بی‌حالی و کندی در یادگیری و کاهش تمرکز ذهن می‌گردد.

وی گفت: غده پاراتیروئید، وظیفه تنظیم کلسیم و فسفر بدن و جذب آن ها را به عهده دارد. این غده کلسیم و فسفر را با یکدیگر و در کنار هم می‌شناسد، بنابراین در زمانی که ماده غذایی حاوی کلسیم را مصرف می‌کنیم، باید همراه آن نیز فسفر مصرف کنیم، در غیر این‌صورت، غده پاراتیروئید، فسفر را از مغز برمی‌دارد که موجب کندذهنی می‌شود.

وی افزود: بهترین زمان مصرف پنیر، وعده شام و به همراه مصلاحات آن‌(گردو، زیره، سیاه‌دانه و آویشن) بوده، زیرا بیشترین میزان ترشح توسط غده پاراتیروئید در هنگام شب صورت می‌گیرد.

حذف سرکه از غذا

این پزشک و محقق طب اسلامی – ایرانی گفت: حذف سرکه یکی از ظلم‌هایی است که توسط گروهی از پزشکان دامن‌زده شده است.

نواب‌زاده اظهار کرد: سرکه در طب سنتی به عنوان یک حمل‌کننده (Carrier) محسوب می‌شود. حمل کننده ماده‌ای است که داروها را جهت مصرف به اعضای مورد نیاز می‌رساند.

تنوع‌خواری و مصرف اقلام متعدد در یک وعده غذایی

وی تصریح کرد: چنین شیوه غذا خوردن، موجب به هم خوردن تنظیم گوارش شده و بسیار مضر است. زمانی که چند ماده غذایی متنوع را در یک وعده میل می‌کنید، آنزیم‌های هاضمه دچار سردرگمی و اختلال شده و هضم غذا ناقص خواهد شد، زیرا مواد غذایی متفاوت، زمان هضم متفاوتی با یکدیگر دارند. در نتیجه از ترکیب این مواد، اخلاط فاسد در بدن تولید می‌شود.

وعده غذایی ظهر

وی گفت: از نظر طب سنتی وعده غذایی ظهر، مضر بوده و بلغم و سودا را در بدن زیاد می‌کند و سبب غلظت خون می‌شود.

نواب زاده افزود: ترک وعده نهار موجب تقویت ایمنی بدن، تناسب اندام، حفظ تعادل مزاج و رفع بیماری‌ها می‌شود.

وی یادآورشد: گرم‌ترین زمان در طول روز، ظهر است که بهترین کار در آن ساعات، سرد کردن بدن است، نه خوردن غذا. در طب سنتی توصیه شده که انرژی بدن در زمان ظهر از خواب قیلوله تامین شود.

عدم مصرف صحیح آجیل

این پزشک و محقق طب اسلامی – ایرانی گفت: آجیل برای کاهش چربی، غلظت خون، سلامت قلب، سلامت کبد و افزایش کارکرد مغز بی‌نهایت مفید و لازم است. طبق تحقیقات مصرف روزانه یک مشت آجیل، بین 5 تا 15 سال به طول عمر انسان می‌افزاید.

نواب‌زاده اظهار کرد: مصرف حداقل 7 عدد بادام در روز‌(البته به شرطی که به صورت تازه از پوست در آید) در جهت پاکسازی کبد و تقویت استخوان‌ها، رشد قدی اطفال و افزایش ضریب هوشی و حافظه توصیه شده است.

وی ادامه داد: بهترین نوع آجیل، 4 مغز گردو، بادام، فندق و پسته است که 4 برابر گوشت انرژی دارد و تمام 20 نوع پروتئین مورد نیاز بدن را تامین می‌کند. توصیه می‌شود 4 مغز را هفته‌ای یک بار درست کرده، به صورت پودر در آورده و در یک ظرف در بسته نگهداری نمایید. 4 مغز به عنوان یک غذای بسیار عالی برای کودکان در حال رشد است.

عدم مصرف صحیح ادویه‌جات

پزشک و محقق طب اسلامی – ایرانی با بیان اینکه باور غلط دیگر مضر بودن ادویه‌جات برای کبد است، گفت: تنها مورد احتیاط ادویه، افراد صفراوی است.

نواب‌زاده افزود: مصرف ادویه با غذا موجب فعال شدن کبد و کارکرد منظم دستگاه گوارش خواهد شد.

وی ادامه داد: مصرف مداوم و بلند مدت ادویه، بلغم و سودا نا بجای بدن را کاهش داده و در تخفیف و درمان بیماری‌های ناشی از بلغم و سودا بسیار موثر است. بیماری‌هایی مثل آرتروز، درد مفاصل، نفخ معده، کاهش حافظه، صرع، شب ادراری، عفونت‌های زنانه، افسردگی و ... می‌شود.

ایسنا



تاريخ : شنبه ۱۳ دی ۱۳٩۳ | ۱٢:٥٠ ‎ب.ظ | نویسنده : فائزه | نظرات ()

 

- از مصرف مواد غذایی چرب مثل کره ، خامه ، دل و جگر و کله پاچه بپرهیزید .

- مصرف گوشت قرمز را به یک بار در هفته محدود کرده و همان یک بار نیز تمام قسمت های چرب و پیه و دنبه های گوشت قرمز را جدا کرده و گوشت قرمز چربی گرفته و ترجیحاً در ترکیب با سویا مصرف نمائید.

- به جای گوشت قرمز، گوشت سفید مرغ و ماهی مصرف کنید.
- میگو با اینکه گوشت سفید است ولی به علت چربی بالا ، مصرف آن توصیه نمی شود .

- از مصرف غذاهای سرخ کرده بپرهیزید و برای پخت غذاها ، از روش های آب پز یا بخارپز کردن استفاده کنید .

- روغن زیتون ، روغن هسته انگور و روغن کانولا یا کلزا از جمله روغن های بدون ضرر و مفید به حساب می آیند . ولی این روغن ها تحمل حرارت طولانی و زیاد را ندارند و مناسب سرخ کردن نمی باشند .

بهتر است برای روی برنج و سالاد روزانه یک تا دو قاشق استفاده شود.

- روزانه 3 عدد میوه تازه میل کنید .

- از مصرف کمپوت ها و آبمیوه های صنعتی بپرهیزید و میوه را بصورت تازه و کامل ( مثلاً سیب را با پوست ) مصرف کنید .

- مغزها ( گردو ، پسته ، بادام ، بادام زمینی و فندق ) را در برنامه روزانه خود قرار دهید . توجه داشته باشید که این مغزها بایستی خام و بو نداده باشند و به تعداد کم روزانه مصرف شوند .

- لبنیات کم چرب استفاده کنید . روزانه شیر و ماست با چربی کمتر از 2% میل کنید .

- مصرف تخم مرغ را به یک بار در هفته محدود کنید و در صورت تمایل به مصرف بیشتر تخم مرغ ، فقط سفیده را بخورید .

مواد غذایی مجاز :

- انواع نان ( ترجیحاً سنگک ، بربری ، نان های سبوسدار ) ، برنج ، سیب زمینی ، ماکارونی ، غلات کامل ،حبوبات پخته ، هر نوع گوشت گاو و گوساله کم چرب یک بار در هفته ، مرغ بدون پوست ، ماهی بصورت کبابی یا آبپز ، شیر ، ماست و پنیر کم چرب یا بدون چربی ، انواع میوه های تازه ، سبزیجات تازه ، روغن های زیتون ، کلزا ، هسته انگور به مقدار متناسب ، سوپ های کم چرب

- بهتر است نان مصرفی خود را از نوع سبوسدار ( سنگک یا بربری سنتی ) انتخاب کنید .

- از مصرف شیرینی های قنادی و خامه دار بپرهیزید . بیسکویت ساقه طلایی بعلت سبوسدار بودن انتخاب مناسبی است .

- فعالیت بدنی روزانه را فراموش نکنید . ( شدت و مدت فعالیت شما با توجه به نظر پزشک باشد ) .

مواد غذایی غیر مجاز :

گوشت گاو و گوشت گوساله با چربی ، مرغ همراه با پوست ، مرغ و ماهی سرخ شده ، سوسیس ، کالباس ، همبرگر ، دل و قلوه ، جگر ، زبان ، کله پاچه ، تخم مرغ بیش از یک بار در هفته یا بصورت نیمرو ، شیر و ماست و پنیر پرچرب و محلی ، سرشیر ، پنیر خامه ای یا خامه ، سبزیجات سرخ شده ، روغن جامد ، کره ، انواع شیرینی جاتی که با کره ، روغن و تخم مرغ تهیه می شوند ، دسرهای تهیه شده با زرده تخم مرغ ، سوپ هایی که با شیر کامل ، خامه ، پوست مرغ با چربی مرغ و گوشت پرچرب تهیه می شوند .

چگونه با رعایت های غذایی قلب سالمی داشته باشیم :

- غذاهای چرب را از رژیم غذایی خود حذف کنید . مثل کره ، خامه ، جگر ، کله پاچه و روغن جامد .

- مصرف گوشت قرمز را به یک بار در هفته محدود کنید و همان یک بار نیز کلیه قسمت های سفید و چرب و دنبه گوشت را جدا نمائید .

- روزانه از منابع فیبر که شامل سبزیجات و میوه های تازه می باشند استفاده کنید .

- لبنیات کم چرب مصرف کنید . 


تاريخ : شنبه ۱۳ دی ۱۳٩۳ | ۱٢:٤٥ ‎ب.ظ | نویسنده : فائزه | نظرات ()

بسم الله الرحمن الرحیم

کــــــرفس

نتایج بررسی ها نشان می دهد که کرفس سرشار از خواص است. این سبزی به علت داشتن میزان کم کالری طرفداران زیادی دارد و افرادی که قصد دارند رژیم بگیرند، از آن استفاده می کنند اما علاوه بر کم کالری بودن، این گیاه حاوی «فیتالیتس» است که به عنوان ادرار آور طبیعی عمل می کند. «فیتالیتس» می تواند از سیستم گردش خون حمایت کند و فشارخون بالا را کاهش دهد. کرفس حاوی «فرومونز» است که نوعی ماده شیمیایی خوشبو تولید می کند که هنگام جویدن ساقه کرفس رها می شود و برای خانم ها خوشایند است.

قارچ

قارچ، سیستم دفاعی بدن را بهبود می دهد و خطر بروز سرطان کولون، معده و پروستات را کاهش می دهد. در بررسی ها مشخص شد مصرف قارچ خطر بروز سرطان سینه را تا ۶۴ درصد کاهش می دهد.

قارچ حاوی ویتامین D و زنجیره های بلند پلی ساکارید است که می تواند به سیستم ایمنی بدن برای مقابله با سرماخوردگی کمک کند. برای اینکه مواد مغذی بیشتری از قارچ جذب بدن شود، آن را پخته مصرف کنید.

هویج

بتاکاروتن موجود در هویج که باعث نارنجی رنگ بودن آن می شود، در بدن به ویتامین A تبدیل می شود که در پیشگیری از ماکولار دژنراسیون (تباهی لکه زرد) و آب مروارید موثر است.علاوه بر آن با تقویت قدرت بینایی، رانندگی هنگام شب را آسان تر می کند. اما آنچه بسیاری از افراد نمی دانند، این است که هویج حاوی ترکیب ضدعفونی کننده است و همچنین می تواند مانع از بروز عفونت شود و در نتیجه روند التیام زخم را تسریع می کند. هویج را خام رنده کنید، بپزید و به شکل پوره دربیاورید .

پیاز

برش زدن پیاز باعث سوزش چشم می شود. این ترکیب که باعث جاری شدن اشک می شود، «تیوسولفینات» است و از بروز سکته پیشگیری می کند. این ماده به عنوان رقیق کننده طبیعی خون عمل می کند و مانع از لخته شدن خون می شود. علاوه بر آن کوئرستین موجود در پیاز، رگ های خون را شل و گشاد می کند و این امر هم مانع از بروز سکته می شود. پیاز سرشار از ویتامین C است، حاوی کلسیم، آهن، فولیک اسید و فیبر غذایی است. پیاز باکتری «اچ پیلوری» را از بین می برد اما نمی تواند زخم معده را درمان کند.

فلفل دلمه ای

یکی از مفیدترین سبزی ها محسوب می شود. هر یک عدد فلفل دلمه ای، ۲ برابر نیاز روزانه ویتامین C مورد نیاز بدن را تأمین می کند.

منبع عالی ویتامین B6 است که به بدن در تنظیم متابولیزم کمک می کند و باعث می شود سلول ها در مغز با همدیگر ارتباط برقرار کنند.

فلفل دلمه ای حاوی مواد معدنی از جمله پتاسیم، روی و منگنز است. میزان زیاد املاح از جمله منگنز در آن مانع از بروز پوکی استخوان می شود.

سیر

خاصیت ضدباکتریایی و ضد ویروسی دارد. با از بین بردن باکتری سالمونلا و ای کولای در برخی موارد مانع از مسمومیت غذایی می شود. کاهش دهنده فشارخون و کلسترول است. از قلب محافظت می کند، سیستم دفاعی بدن را تقویت و میزان قند خون را تنظیم می کند اما نکته مهم دیگر این است که مصرف سیر از بروز سرطان سینه، کولون و سرطان های دیگر پیشگیری می کند و سلول های ایجاد کننده سرطان پروستات را از بین می برد. متخصصان مصرف سیر را به مردان بالای ۶۰ سال که مشکل پروستات دارند، توصیه می کنند.

خراسان - مورخ پنج‌شنبه 1393/10/11 شماره انتشار 18871



تاريخ : پنجشنبه ۱۱ دی ۱۳٩۳ | ۸:۳٥ ‎ب.ظ | نویسنده : فائزه | نظرات ()

بسم الله الرحمن الرحیم

خانم های خانه خیلی وقت ها برای اینکه شام چی درست کنند، معطل و مردد می مانند....

در این روزهای پرمشغله، ضرورت طبخ یک غذایی که زود و راحت آماده شود؛ هر روز بیشتر از دیروز احساس می شود. در «سفره سالم» این هفته به همین بهانه رفته ایم سراغ یکی از انواع کوکو؛ یعنی یکی از غذاهایی که با سبزیجات و تخم مرغ تهیه می شود و به حالت سرخ کرده سرو می شود. اما کوکویی که برای این هفته انتخاب کرده ایم، کوکوی کدو سبز است. مواد لازم، طرز تهیه و تحلیل تغذیه ای آن را بخوانید.

● طرز تهیه

ابتدا کدوها را با پوست رنده کنید و سپس به آن گردوی خرد شده، زرشک، آرد، ادویه های یاد شده را افزوده و کمی به هم بزنید. آن گاه تخم مرغ ها را نیز اضافه کرده و کمی با یکدیگر مخلوط کنید. سپس مایع کوکوی تان را در ماهی تابه که از قبل به همراه روغن کاملاً داغ شده است ریخته و بگذارید تا سرخ شود. بعد از طلایی شدن دو طرف کوکوی تان، آن را سرو کنید.

● مواد لازم (برای ۴ نفر)

▪ کدو سبز/ ۵ عدد/ ۵۰ کیلوکالری

▪ تخم مرغ/ ۳ عدد/ ۳۰۰ کیلوکالری

▪ گردو/ ۸ عدد/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ آرد سفید/ ۳ قاشق غذاخوری/ ۸۰ کیلوکالری

▪ روغن مایع/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ زرشک/ ۴ قاشق غذاخوری/ صفر

▪ زعفران نمک، دارچین و فلفل سیاه/ به میزان دلخواه/ صفر

این غذا تقریباً دارای ۸۰۰ کیلوکالری انرژی است که در صورت برش دادن آن به ۱۰ قسمت مساوی هر قطعه دارای ۸۰ کیلوکالری خواهد بود. از آنجا که این غذا به همراه نان میل می شود، میزان کالری دریافتی می تواند به ۲۵۰ کیلوکالری نیز افزایش پیدا کند.

● خواص کدو

کدو دو نوع دارد: زمستانی و تابستانی، که نوع سبز آن همان نوع تابستانی است. این سبزی کم کالری در هر ۱۰۰ گرم دارای ۲۶ کیلوکالری است، در ضمن منبع خوبی از بتاکاروتن یا همان پیش ساز ویتامین A به حساب می آید، به طوری که بررسی ها نشان داده اند هر ۱۰۰ گرم آن دارای ۶۱۰ میکروگرم از این ماده مغذی است. در ضمن، کدو سبز پتاسیم فراوانی نیز دارد (۳۶۰ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم) بنابراین یک گزینه مناسب برای افرادی است که به فشار خون مبتلا هستند.

علاوه بر اینها خوردن خام این سبزی نصف نیاز روزانه بزرگسالان به ویتامین C را نیز تأمین خواهد کرد، به خصوص اگر به صورت خام و یا بخارپز شده میل شود. به این دلیل است که رنده شده این سبزی به همراه ماست به عنوان یک میان وعده مغذی به کسانی که قصد لاغر شدن دارند، توصیه می شود. پس می توان چنین نتیجه گرفت که کدو سبز منبع انواع آنتی اکسیدان ها بوده و مصرف مرتب اش می تواند از بروز انواع سرطان ها به خصوص سرطان پروستات، بیماری های قلبی و حتی آب مروارید پیشگیری کند، پس یک انتخاب مناسب برای میانسالان محسوب می شود.

● خواص گردو

هیچ می دانستید که اگر پوست تان کم آب است، می توانید با خوردن گردو این مشکل را تا حدودی برطرف کنید؟ این ماده غذایی مملو از اسید چربی به نام لینولئیک اسید است که به حفظ آب در بافت پوست کمک می کند و آن را مرطوب نگه می دارد. نکته دیگر اینکه این ماده غذایی مملو از ویتامین E و روی است که برای حفظ سلامت پوست ضروری به نظر می رسند، بنابراین، عادت به خوردن این مغز به داشتن پوستی نرم و سالم کمک می کند. نکته دیگر درباره این ماده غذایی کلسیمی است که در آن وجود دارد.

به این ترتیب که در هر ۱۰۰ گرم آن ۹۴ میلی گرم کلسیم وجود دارد، پس کسانی که نمی توانند به هر دلیلی از لبنیات استفاده کنند، باید این مغز را در برنامه غذایی روزانه شان بگنجانند. البته وجود چربی در آن زمینه افزایش کالری دریافتی روزانه را فراهم می کند، بنابراین میزان کالری آن یعنی ۴۵ کیلوکالری با خوردن هر دو عدد گردو (یک واحد چربی) دارد را باید در مجموع انرژی دریافتی محاسبه کرد تا این عادت از سوی دیگر موجب چاقی نشود.

● خواص تخم مرغ

با خوردن یک عدد تخم مرغ نیاز روزانه تان به ویتامین B۱۲ یعنی همان ویتامینی که فقط در مواد غذایی با منشأ حیوانی وجود دارد، تأمین می شود. علاوه بر عادت به خوردن ۳ تا ۴ عدد از این ماده غذایی البته در هفته به جذب بهتر کلسیم کمک کرده و به این ترتیب از بروز پوکی استخوان به خصوص در افراد مستعد پیشگیری می کند.

اینها در کنار این خاصیت که تخم مرغ منبع عالی پروتئین است بر ویژگی های منحصر به فرد آن خواهد افزود. تنها نکته ای که در هنگام خوردن این ماده غذایی باید به آن توجه کرد حرارت دیدن کامل آن است زیرا احتمال آلودگی آن به میکروب سالمونلا وجود دارد و این میکروب با حرارت دیدن کافی تخم مرغ از میان می رود، بنابراین آن را خام و یا نیمه پخته میل نکنید، به خصوص اگر سالمند و یا باردار هستید و یا اگر فرزندتان کوچک است، حتماً تخم مرغ را کاملاً پخته شده سرو کنید.

● همراه این غذا

این غذا ترکیب سبزی و منابع پروتئینی است. بنابراین جای غلات و لبنیات خالی می ماند. پس غذای تان را به همراه چند برش نان سبوس دار و یک کاسه ماست مخلوط شده با جوانه گندم میل کنید. به این ترتیب، وعده غذایی تان تکمیل تر خواهد شد.

● اگرچربی خون دارید

این غذا به دلیل کدویی که دارد، برای شمایی که کلسترول تان بالاست مناسب تلقی می شود. فقط باید به آن کمی سیر و قارچ خام نیز اضافه کنید و بعدش آن را با کمی گوجه فرنگی رنده شده مزه دار کنید. به این ترتیب، غذایی را خواهید پخت که به تنظیم چربی خون تان کمک بسیار خواهد کرد؛ به خصوص اگر با روغن کم سرخ شود.

● اگر دیابت دارید

خوردن این غذا به شما توصیه می شود؛ به خصوص اگر آن را در یک ظرف پیرکس در فر ریخته و بدون روغن بگذارید بپزد. نکته دیگر اینکه، باید آن را با حداقل نان (آن هم نان سبوس دار) و یک بشقاب سالاد سبزیجات تازه میل کنید؛ زیرا مصرف هر چه بیشتر فیبر و کربوهیدرات های پیچیده به کنترل بیماری شما کمک بسیار می کند.

سارا حسنلو



تاريخ : چهارشنبه ۳ دی ۱۳٩۳ | ۱٠:۱٧ ‎ق.ظ | نویسنده : فائزه | نظرات ()
.: Weblog Themes By VatanSkin :.