بسم الله الرحمن الرحیم

خانم های خانه خیلی وقت ها برای اینکه شام چی درست کنند، معطل و مردد می مانند....

در این روزهای پرمشغله، ضرورت طبخ یک غذایی که زود و راحت آماده شود؛ هر روز بیشتر از دیروز احساس می شود. در «سفره سالم» این هفته به همین بهانه رفته ایم سراغ یکی از انواع کوکو؛ یعنی یکی از غذاهایی که با سبزیجات و تخم مرغ تهیه می شود و به حالت سرخ کرده سرو می شود. اما کوکویی که برای این هفته انتخاب کرده ایم، کوکوی کدو سبز است. مواد لازم، طرز تهیه و تحلیل تغذیه ای آن را بخوانید.

● طرز تهیه

ابتدا کدوها را با پوست رنده کنید و سپس به آن گردوی خرد شده، زرشک، آرد، ادویه های یاد شده را افزوده و کمی به هم بزنید. آن گاه تخم مرغ ها را نیز اضافه کرده و کمی با یکدیگر مخلوط کنید. سپس مایع کوکوی تان را در ماهی تابه که از قبل به همراه روغن کاملاً داغ شده است ریخته و بگذارید تا سرخ شود. بعد از طلایی شدن دو طرف کوکوی تان، آن را سرو کنید.

● مواد لازم (برای ۴ نفر)

▪ کدو سبز/ ۵ عدد/ ۵۰ کیلوکالری

▪ تخم مرغ/ ۳ عدد/ ۳۰۰ کیلوکالری

▪ گردو/ ۸ عدد/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ آرد سفید/ ۳ قاشق غذاخوری/ ۸۰ کیلوکالری

▪ روغن مایع/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ زرشک/ ۴ قاشق غذاخوری/ صفر

▪ زعفران نمک، دارچین و فلفل سیاه/ به میزان دلخواه/ صفر

این غذا تقریباً دارای ۸۰۰ کیلوکالری انرژی است که در صورت برش دادن آن به ۱۰ قسمت مساوی هر قطعه دارای ۸۰ کیلوکالری خواهد بود. از آنجا که این غذا به همراه نان میل می شود، میزان کالری دریافتی می تواند به ۲۵۰ کیلوکالری نیز افزایش پیدا کند.

● خواص کدو

کدو دو نوع دارد: زمستانی و تابستانی، که نوع سبز آن همان نوع تابستانی است. این سبزی کم کالری در هر ۱۰۰ گرم دارای ۲۶ کیلوکالری است، در ضمن منبع خوبی از بتاکاروتن یا همان پیش ساز ویتامین A به حساب می آید، به طوری که بررسی ها نشان داده اند هر ۱۰۰ گرم آن دارای ۶۱۰ میکروگرم از این ماده مغذی است. در ضمن، کدو سبز پتاسیم فراوانی نیز دارد (۳۶۰ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم) بنابراین یک گزینه مناسب برای افرادی است که به فشار خون مبتلا هستند.

علاوه بر اینها خوردن خام این سبزی نصف نیاز روزانه بزرگسالان به ویتامین C را نیز تأمین خواهد کرد، به خصوص اگر به صورت خام و یا بخارپز شده میل شود. به این دلیل است که رنده شده این سبزی به همراه ماست به عنوان یک میان وعده مغذی به کسانی که قصد لاغر شدن دارند، توصیه می شود. پس می توان چنین نتیجه گرفت که کدو سبز منبع انواع آنتی اکسیدان ها بوده و مصرف مرتب اش می تواند از بروز انواع سرطان ها به خصوص سرطان پروستات، بیماری های قلبی و حتی آب مروارید پیشگیری کند، پس یک انتخاب مناسب برای میانسالان محسوب می شود.

● خواص گردو

هیچ می دانستید که اگر پوست تان کم آب است، می توانید با خوردن گردو این مشکل را تا حدودی برطرف کنید؟ این ماده غذایی مملو از اسید چربی به نام لینولئیک اسید است که به حفظ آب در بافت پوست کمک می کند و آن را مرطوب نگه می دارد. نکته دیگر اینکه این ماده غذایی مملو از ویتامین E و روی است که برای حفظ سلامت پوست ضروری به نظر می رسند، بنابراین، عادت به خوردن این مغز به داشتن پوستی نرم و سالم کمک می کند. نکته دیگر درباره این ماده غذایی کلسیمی است که در آن وجود دارد.

به این ترتیب که در هر ۱۰۰ گرم آن ۹۴ میلی گرم کلسیم وجود دارد، پس کسانی که نمی توانند به هر دلیلی از لبنیات استفاده کنند، باید این مغز را در برنامه غذایی روزانه شان بگنجانند. البته وجود چربی در آن زمینه افزایش کالری دریافتی روزانه را فراهم می کند، بنابراین میزان کالری آن یعنی ۴۵ کیلوکالری با خوردن هر دو عدد گردو (یک واحد چربی) دارد را باید در مجموع انرژی دریافتی محاسبه کرد تا این عادت از سوی دیگر موجب چاقی نشود.

● خواص تخم مرغ

با خوردن یک عدد تخم مرغ نیاز روزانه تان به ویتامین B۱۲ یعنی همان ویتامینی که فقط در مواد غذایی با منشأ حیوانی وجود دارد، تأمین می شود. علاوه بر عادت به خوردن ۳ تا ۴ عدد از این ماده غذایی البته در هفته به جذب بهتر کلسیم کمک کرده و به این ترتیب از بروز پوکی استخوان به خصوص در افراد مستعد پیشگیری می کند.

اینها در کنار این خاصیت که تخم مرغ منبع عالی پروتئین است بر ویژگی های منحصر به فرد آن خواهد افزود. تنها نکته ای که در هنگام خوردن این ماده غذایی باید به آن توجه کرد حرارت دیدن کامل آن است زیرا احتمال آلودگی آن به میکروب سالمونلا وجود دارد و این میکروب با حرارت دیدن کافی تخم مرغ از میان می رود، بنابراین آن را خام و یا نیمه پخته میل نکنید، به خصوص اگر سالمند و یا باردار هستید و یا اگر فرزندتان کوچک است، حتماً تخم مرغ را کاملاً پخته شده سرو کنید.

● همراه این غذا

این غذا ترکیب سبزی و منابع پروتئینی است. بنابراین جای غلات و لبنیات خالی می ماند. پس غذای تان را به همراه چند برش نان سبوس دار و یک کاسه ماست مخلوط شده با جوانه گندم میل کنید. به این ترتیب، وعده غذایی تان تکمیل تر خواهد شد.

● اگرچربی خون دارید

این غذا به دلیل کدویی که دارد، برای شمایی که کلسترول تان بالاست مناسب تلقی می شود. فقط باید به آن کمی سیر و قارچ خام نیز اضافه کنید و بعدش آن را با کمی گوجه فرنگی رنده شده مزه دار کنید. به این ترتیب، غذایی را خواهید پخت که به تنظیم چربی خون تان کمک بسیار خواهد کرد؛ به خصوص اگر با روغن کم سرخ شود.

● اگر دیابت دارید

خوردن این غذا به شما توصیه می شود؛ به خصوص اگر آن را در یک ظرف پیرکس در فر ریخته و بدون روغن بگذارید بپزد. نکته دیگر اینکه، باید آن را با حداقل نان (آن هم نان سبوس دار) و یک بشقاب سالاد سبزیجات تازه میل کنید؛ زیرا مصرف هر چه بیشتر فیبر و کربوهیدرات های پیچیده به کنترل بیماری شما کمک بسیار می کند.

سارا حسنلو



تاريخ : چهارشنبه ۳ دی ۱۳٩۳ | ۱٠:۱٧ ‎ق.ظ | نویسنده : Faezeh | نظرات ()
.: Weblog Themes By VatanSkin :.